Millorar el consum d’Aire

General

Iep Baleneros! Avui, m’he decidit a escriure un recordatori sobre els aspectes que després de buscar diversa informació bona a internet, i d’acord amb l’experiència que com a bussejadors anem adquirint a cada capbussó, ens ajudaran a millorar l’aire que consumim i per tant, poder allargar una mica més la immersió, o si més no, no haver de sortir massa ràpid d’aquesta.

Hi ha molts factors, que milloraran el nostre consum. Molts, i alguns seran fàcils d’assumir (quasi de manera automàtica) i d’altres requeriran més esforç.

Sense dilatar-me més, passo a comentar-los a manera de recordatori i de llista amb una breu descripció:

  • Allargar l’exhalació/Expiració. Això mateix, dins de l’aigua, intentarem relaxar-nos al màxim i concentrar-nos en una respiració lenta, profunda, relaxant. Un truc, serà inhalar/inspirar de manera normal (com ho fem fora de l’aigua) però en exhalar/expirar, treure l’aire més a poc a poc, no de cop i durant una mica més de temps. Aproximadament fer uns 2 segs d’inspiració i uns 6 segons o més d’expiració. Només amb la consciència de respirar d’aquesta manera, consumirem menys aire de la botella.
  • Evitar moviments d’extremitats, del cos, innecessaris. L’aigua és molt més densa que l’aire, per tant, cada moviment que intentem fer a dins l’aigua, ens costarà molt més, i per tant, haurem de fer més esforç, cosa que implicarà més consum d’aire. Així, procurarem no moure’ns gaire, només per aletejar suaument, deixar-se endur inclús per possibles corrents, i mantenir els braços quiets.
  • Oferir poca resistència a l’aigua!Això implica, un bon “trim” horitzontal!. És clar, evitarà més resistència a l’aigua, i per tant més fàcil moviment i no cansar-nos tant. La flotabilitat el més neutre possible amb el menor llast possible, per tal d’anar menys carregats i per tant siguem més lleugers en desplaçar-nos. Tot plegat com sempre, evitarà cansar-nos més, i per tant consumir menys.
  • Bona protecció tèrmica. No passar fred. Si, encara que sembli estrany, tenir o passar fred, accelera la fatiga del bussejador, i per tant, a més fatiga, es necessita més aire per respirar.
  • Semblen bajanades, però si fem immersions per exemple de cala, i hem de nedar una mica per superfície, fer ús del tub respirador, en comptes del regulador (per exemple per posar-nos les aletes des de platja!, roques…) ens ajudarà a no malgestar aire de l’ampolla, en situacions on es pot fer servir l’aire de l’entorn!
  • Millorar la forma física. És obvi, si estem una mica en forma, consumirem més oxigen que si la nostra vida és més sedentària. El de sempre, si es fa esport i no es fuma, es millora més la immersió que si es fuma i no es fa esport. Almenys, si hem de fumar que sigui després de la immersió!, millor evitar fumar unes 24 h abans de la immersió, i després ok va… cigarro per comentar-la. Però millor després!
  • Per mi, un dels punts més importants (per no dir el que més!!) l’experiència i l’estat anímic, psicològic! A mesura que anem bussejant i anem aprenent i agafant confiança, anem perdent la por (però no el respecte!!!) i per tant, l’acumulació d’experiència, fa que entrem en un estat anímic i de seguretat a l’aigua, que un novell no tindrà mai. Només per això, el novell (inclús encara que sigui molt més jove d’edat), consumirà molt més que nosaltres! Per tant, sí!!!, així de senzill!!!
  • millorarem molt el consum, simplement bussejant i bussejant!!

Això és tot baleneros, recordeu els punts anteriors abans de cada immersió, i anem seguint-los per anar autocomprovant-nos per si anem millorant el consum.

Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *