Trucs per una bona compensació

General

A aquestes alçades, no cal que expliquem perqué és necessari compensar bé l’oïda, però en el meu cas sí que he cregut anotar, classificar i resumir algunes dades i informacions que ens podràn servir per tenir sempre present alhora de compensar correctament, o sí més no, ajudar a que ens surti millor.

l’error que vaig cometre va ser massa greu. Vaig subestimar la importància d’una bona compensació, i ho vaig (ho estic) pagant molt car. Encara no puc bussejar, i per tant, m’estic perdent moltes col·lectives de ple Estiu.

Així doncs, deixo uns videos de youtube que em van semblar interessants i que ens poden anar molt bé veure de tant en tant per mantenir present la importància d’una bona maniobra d’equalització de pressió en la nostra oïda intermitja.

Igualment, el següent seria un llistat i resum del que haurem de tenir en compte i pensar si volem tenir exit i evitar problemes d’oïda que ens puguin trancar i fer parar el nostre busseig.

Per una bona compensació, recordem!

 • Intentar evitar de començar la immersió de cap per aball. Sí, el cap per aball no ens facilita una bona posició per compensar. A més a més, en molt poc temps ens podem plantar a 1.5 / 2m de profunditat que és prou per bloquejar les trompes d’eustaqui i per tant que ens costi més compensar. La posició correcte seria vertical primer peus cap aball i anar desinflant jacket per anar baixant poc a poc i anar compensant constantment i mirant amb el cap una mica amunt.
 • Si no noto que compenso, no segueixo baixant! pujo una mica i ho torno a provar.
 • Cas maniobra valsàlva. Si es pot, evitar Valsàlva: Si faig ús d’aquest maniobra. Mai!! l’utilitzaré forçant molt, ni allargant l’estona de realització. Si la faig en sec, ok, però molt a poc a poc i de manera suau, ja que podriem lesionar i establir una pressió molt forta de manera massa ràpida.
 • És moltíssim més aconsellable realitzar la maniobra de Frenzel. Per exemple, desde superficie i constantment mentre anem baixant. Aquesta és molt menys agressiva, i la podrem fer tant com volguem. No és intrusiva, i a diferència de valsàlva, no li entrem aire a molt pressió, sinó que el que fem és fer-ho però fent ús de la llengua, la laringe, és a dir, de manera més natural i estimulant els orguens a ser actius. És una maniobra activa, en canvi valsàlva és passiva (no hi ha cap orguen que actui per proporcionar pressió).
 • Molt important NO BAIXAR MASSA RÀPID ENTRE ELS 0m i els -10m!!! Els primers 10 metres, és on es produeixen les pressions més altes, els canvis de pressió més significatius i importants, per tant, s’han de baixar molt lent i establint en tot moment el control de la bona compensació.
 • Mantenir una bona, molt bona flotabilitat i amb un bon trim. Si NO fem navegació amb perfil de serra, no estarem vairant constantment les presions (exemple de -10m a -5m… altre vegada de -5m a -10m…) si ens mantenim sempre amb bona flotablilitat i trim, estarem sempre a per exemple -10m durant una estona, i les oïdes s’adapataràn i no hauran de petir els cambis de pressió d’un recurregut en perfil de serra.
 • Mai compensarem en el moment de finalitzar, pujar, ascendir per acabar la immersió. És obvi, que aquesta compensació com sabem en el ascens és automàtica.
 • No intentarem bussejar mai si estem prou congestiontats, encostipats. En aquestes situacions, ens serà força complicat compensar.
 • Abans de la immersió, si comencem a “calentar” per compensar, podriem fer-ho excercitant l’impuls i la compensació fent frenzel, movent mandíbula, mastegar xiclet mitja hora abans, en definitiva fer moviments de mandibula, de cervical/coll per estimular la zona de les trompes d’eustaqui i “calentar” per poder aleshores compensar de manera més efectiva.
 • Si es vol “calentar” abans de fer immersió, la compensació fent ús de maniobra de valsàlva en sec. Parar atenció en no forçar gens la compensació i si es pot millor fer ús de frenzel.

2 thoughts on “Trucs per una bona compensació

  1. hahahahah Pardo Cabronàs!!! que fots!? el otro dia pensé en ti mientras estaba haciendo el cactus en la playa de Sant Pol. Bufava un Garbí de collons i los de siempre (los Sauleda de Sant Pol…) salieron con el Windsurf… brutal… impressionante como zumbaban… vaig pensar amb en Pardo!! que fots!!! a veure si ens veiem!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *